Whisky – wycieczka do Speyside 13-16 marca 2019

Loża Dżentelmenów zaprasza inwestorów i pasjonatów Whisky. Poniżej znajdziecie Państwo propozycje wyjazdu do szkockiego regionu Strathspey, znanego producentom whisky jako Speyside, w północno-wschodniej części Szkocji. W tym regionie panuje bardziej umiarkowany klimat niż w pozostałej części Highlands, a whisky produkowane tutaj charakteryzują się łagodniejszym smakiem i mniej wyczuwalnym torfowym zabarwieniem. Pomimo dosyć niewielkiego obszaru, najwięcej szkockich destylarni jest skupionych właśnie tutaj, na terenach dorzecza rzek Spey i Livet.

Whisky ze Speyside są najsłodsze ze szkockich maltów, o różnej mocy od lekkich,
kwiatowych aromatów po ciężkie, bogate, często z posmakiem sherry, jednocześnie praktycznie bez dymu i torfu tak często obecnego w regionach wyspiarskich. Uczestnicy będą mogli przekonać się o tym sami, gdyż ta 4-dniowa podróż obfitować będzie w możliwości degustacji whisky, porównywania smaków, a także wzbogacenia swej wiedzy o fakty prosto z różnych destylarni.

Podczas wydarzeń zaplanowanych w ofercie towarzyszyć będzie polski tłumacz języka angielskiego, mieszkający na stałe w regionie.

PLAN WYJAZDU

13 marca [środa]
przylot do Aberdeen
przyjazd do hotelu
zakwaterowanie

14 marca [czwartek]
destylarnia Abelour
wizyta w bednarni
zwiedzanie zamku i zamkowych ogrodów Ballindaloch
wspólne wyjście do whiskey baru

15 marca [piątek]
zwiedzanie przędzalni kaszmiru i wełny Johnstons of Elgin
spacer po destylarniach w Dufftown
obiadokolacja w domu szkockiego gospodarza
wieczorny spacer po mieście

16 marca [sobota]
transfer do Aberdeen
spacer po starym mieście
lunch w restauracji
transfer na lotnisko
lot powrotny

POŁĄCZENIA LOTNICZE
Warszawa – Aberdeen [przez Amsterdam] 13 marca [środa] / 16.45 – 21.50
Aberdeen – Warszawa [przez Amsterdam] 16 marca [sobota] / 17:15 – 23:25

KONTAKT DO ORGANIZATORA

Artur Brzychcy
BrzArt@brzart.pl
tel: +48 693 46 35 35